Bijna iedere ondernemer die ik ken heeft wel enige vorm van control-achtig gedrag. In veel gevallen zou je ze kunnen bestempelen als control-freaks.

Waarom is dat toch? Zelf ben ik sinds 1998 ondernemer en heb ondertussen diverse dingen gedaan. Natuurlijk behoor ik tot de eerste categorie. Een ondernemer die gewoon enige controle wil houden, zeker geen freak (denk ik dan zelf). De controle zit m in kleine dingen. Elke week cijfers willen zien. Welke klanten komen er over de vloer en welke aanbiedingen gaan er de deur uit? Welke mensen nemen we aan (in ieder geval wil ik iedereen gesproken hebben voordat ze starten….. ook de stagiaires). Nou ja misschien toch een beetje control-freak.

Waarom dan eigenlijk? Poeh daar moest ik dan toch even over nadenken, maar ik heb een logische verklaring gevonden. Om nog sneller te kunnen gaan, om nog grotere stappen te kunnen maken….. en daar in ieder geval controle en grip op te hebben. En wat dan als het dan toch fout gaat? In 2008 ging het bij mij fout.

Ik racete toen al enige tijd erg fanatiek. Balancerend op de grens van controle en soms ook niet helemaal gingen we steeds verder. Telkens verlegde mijn teammaat en ik onze grenzen. Een steeds snellere auto en een steeds uitdagender veld van tegenstanders.

Tot of die zaterdag in april dat ik frontaal bij het inrijden van de pits-straat frontaal op de muur reed. Gevolg: Een jaar lang revalidatie, krassen op mijn ziel en een gekrenkt ego. Daarna leerde ik dat alles doorging en veelal niet in een lager tempo. Wel leerde ik dat ik meer moest genieten van zaken omdat het kennelijk niet allemaal vanzelfsprekend is. Had ik het willen terugdraaien? Nee, dat toch ook weer niet. Het ervaren van out-of-control zijn was dan toch erg nuttig en heeft me veel gebracht.

Zakelijk heb ik ook zo’n ‘crash’ meegemaakt. In oktober 2002 klapte ons bedrijf Flex ook frontaal tegen een muur. Teveel mensen en te weinig investeerders beschikbaar. Op een dame die haar geld in internet verdient had na. Een schrikkerige bank die ons direct doorverwees naar het strafbankje ‘bijzonder beheer’ noodzaakte ons tot zeer ingrijpend reorganiseren en een revalidatie van een jaar. Gevolg veel boze en teleurgestelde medewerkers en krassen op mijn zakelijke zelfvertrouwen. Had ik deze fase willen missen? Nee zeker niet. Sindsdien staat cash-management hoog in het vaandel en probeer in mijn ondernemende overmoed te beteugelen tot meer realisme (daarin wel vaak hulp krijgend van mijn vriend en compagnon Guido Mangert).

Kortom die Mario Andretti die snapt het wel: If You’re in control You’re not driving fast enough!

Terug